fbpx

Трябва ли ни вдъхновение в живота и бизнеса? Разбира се, опита ни показва, че вдъхновението ни разграничава от другите хора, прави ни уникални, неповторими и непредсказуеми за останалите. Прави ни това, което сме и което искаме да бъдем. Думата вдъхновение произлиза от латински inspirare, а коренът на думата  означава дъх, вдишване.  Вдъхновението се свързва с божествената искра.

Бог е „ вдъхнал “ живот на първия земен човек, а Адам осъзнал тленността на  съществуването си,  подобно на своя създател е искал също да положи отпечатък на тази земя… Най-искреното желание на всеки един от нас е да не бъде забравен, да остави следа след себе си за другите хора, дали става въпрос за постижения в науката, бизнеса, изкуството, любовта, семейството, всичко от което имаме нужда в края на земния ни живот е да направим своята оценка за това, което сме били в началото, за това което сме постигнали в края, за това което ще „завещаем“  на тези които обичаме, а защо не и на цялото човечество?

Нашият „завет“ осмисля земният ни път затова е толкова важно да бъдем музи на своя живот и да се вдъхновяваме от това, че живеем всеки един ден….

Представете си какво означава да сме вдъхновени от работата си от живота си? Светът би бил много по-добро място. Изключително клише, истинска утопия, но само помислете, навсякъде около нас да има вдъхновени хора, хора които стават с нагласата да обичат и работят защото работата и живота им е вдъхновение-целеустремени, вярващи, инициативни, можещи и искащи да постигнат всичко от живота, без ограничения.

Представете си, че Вие сте един от тези „вдъхновени“ с божествена искра хора, че имате вътрешната сила и убеденост да постигнете всичко което искате в живота си. С каква лекота бихте се справяли с всичко, защото собственото Ви вдъхновение, ще Ви кара да преоткривате себе си и околните всеки ден, по съвсем нов и различен начин… Колко вълнуващ би бил животът ни тогава.

Възможно ли е да намерите своето вдъхновение? Мога ли да бъда един от тези щастливи хора? Защо някой хора толкова лесно се вдъхновяват а аз не мога? Задавате ли си тези въпроси понякога?

Няма точна рецепта за вдъхновението и то не идва като по поръчка. Всички ние сме различни и уникални по своята същност, затова и вдъхновението идва в моменти, когато най-малко го очакваме и ни провокира да излезем от своята рутина, от живота с който сме „свикнали“ и да  действаме  и да направим нещо ново и непознато

Какво може да ни вдъхнови? Абсолютно всичко би могло да ни вдъхнови, стига да отворим съзнанието си към света и да се вслушаме във вселената, природата, изкуството, хората, които познаваме или обичаме, дори непознатите с които общуваме, една хубава книга или пък нечия мисъл  или постъпка. Важно е да се отърсим и просто да се огледаме около нас….това е първата и най-важна стъпка…

Има ли правила как да се „вдъхновим“? Едва ли бихме ги нарекли правила, по-скоро идеи, съвети, мисли които да ни накарат да се вдъхновим и ние… Да разгледаме някой от тях:

1. Медитирайте или просто изчистете съзнанието си от негативни мисли и емоции. Когато човек е щастлив и спокоен той възприема по-лесно нови идеи и разширява кръгозора си. Това става най-често сред природата, която с една невидима нишка е свързана с нас, с нашето битие и съзнание, като хора.

2. Отворете  съзнанието си за нещо ново. Опитвайте много и различни неща. Не спирайте да учите и експериментирате. Запишете се на някой курс или семинарЗапознайте се с нови хора. Не се страхувайте от неизвестното.

3. Не се страхувайте да обичате и най-важното позволете да ви обичат защото не случайно хората казват „на крилете на любовта“. Когато сме влюбени ние просто летим, силата на любовта ни вдъхновява най-много, защото когато сме влюбени спираме да се страхуваме, спираме да мислим за бъдещите последствия и просто сме себе си, опиянени и завладени от това чувство и вдъхновени до такава степен, че сме готови да преоткрием света, като едни истински откриватели, като едни достойни наследници на Христофор Колумб …

4. Пътувайте до непознати места винаги, когато имате възможност. Наблюдавайте всичко ново около вас: природа, хора, култура, традиции. Опитайте нови и непознати храни, направете странни  и непознати за Вас неща, но в същото време неща правени от стотици години от други хора. Слейте се с чуждата култура и за един кратък миг се почувствайте мексиканец, италианец или пък японец… Всички тези нови  емоции, изживявания, чувства са безценни за вас…

5. Имате идея. Не губете време запишете я! На лист хартия, на телефона в компютъра… Това което запишете сега може да не е най-гениалното нещо на света, но веднъж написано някъде то оставя следа  и в най-неочакван за Вас момент може да провокира съзнанието ви отново и да се родят изключителни идеи.

6. Понякога вдъхновението ни се поражда от това което работим, странно но факт. Работата ни е част от личностната ни самооценка и е неизменна част от нашия живот. Без работата която имаме,  вдъхновението ни може бавно да угасне и изчезне завинаги.

7. Вдъхновението е идея която ни развива, намира се в сърцето и ума ни и може да се предава на други хора. Черпете идеи и вдъхновение от общуването с хора, които притежават “божествената искра“. Често тези хора са нашите „музи“ в живота, дори понякога да не го осъзнаваме.

8. За да запазим своето вдъхновение трябва да работим усилено, да вложим време, енергия и да устояваме на пречките които ще възникнат по пътя, който сме поели. Дишайте дълбоко! Поемете глътка въздух, почувствайте Вселената, вдъхновете се от това, че живеете днес, тук и сега. Пазете вдъхновението си, „божествената сиискрица“,  като непрекъснато развивате собствените си идеи.

Какво ще направите днес да ВДЪХНОВИТЕ себе си?