fbpx

Анита Николова  –  Дигитален маркетинг експерт

1.   Създайте си профил в Google

С един безплатен профил получавате достъп до всичко, което предлага Google. Ако вече имате имейл в Gmail можете да изпозвате него. Ако нямате сега е момента да си създадете нов от тук http://gmail.com

Например: user@gmail.com

2.   Регистрирайте се в Google AdWords

Влезте в сайта на Google AdWords  http://adwords.google.com и натиснете бутона  “Start Now”.

 • След като стигнете до тук е много важно да изберете  “Skip the guided setup”, защото в противен случай ще се наложи още отначалото да въвеждате данни за кредитната си карта. Ако следвате точно тези инструкции това няма да се случи и ще можете спокойно да тествате различни кампании и да разучавате Google AdWords без да се страхувате, че ще загубите пари. 
 • След това трябва да изберете страна, часова зона и валута 

ВАЖНО: Внимавайте, какво избирате защото после няма да можете да правите промени в тези настройки!

 • За да имате по-голям избор в създаването на вашите кампании изберете: “Започнете да създавате разширени кампании” или “Creating advanced campaigns” ако сте на английската версия.
 • Ако искате да смените езика в Google AdWords това можете да направите от “Настройки на профила”
 • От “Предпочитания за език и формат на числата” може да изберете предпочитаният от Вас език.

3.   Как да създадем първата си рекламна кампания в Google AdWords

Вече имаме акаунт в Google Adwords и ще направим една тестова кампания за произволен реален онлайн магазин за дрехи например  H&M. http://www2.hm.com/bg_bg/index.html

Преди да започнем да правим кампании и групи ще разгледаме какво точно предлага този сайт. Продуктите са разпределени в няколко основни категории: жени, мъже и деца, като във всяка една категория има няколко под категории: рокли, поли, панталони, обувки и т.н

Има страшно много варианти и рекламни стратегии, които може да направим и те зависят изцяло от нашите крайни цели.

Може да създадем една рекламна кампания за целия сайт, може да направим  различни рекламни кампании за всяка една категория поотделно или да рекламираме един продукт от една категория.

Може да структурираме нашите рекламни кампании по следния начин: 

4.   Създаване на Search реклама (само в мрежата за търсене) с Google AdWords

 • Пишем име на кампанията
 • Настройваме Типа да бъде “Само за мрежата за търсене” (Search реклама)
 • Избираме опцията “Всички функции”

Какво очакваме да се случи след като сме избрали опция Само за мрежата на търсене ? Всеки път когато някой потребител въведе ключова дума за търсене в търсачката на Google, ще се появи нашата реклама, която е релевантна за тази ключова дума и когато той кликне върху тази реклама ще попадне на Целева страница (Landing page) с подходящо съдържание съответстващо на търсенето от потребителя. Затова е много важно да се избират правилните ключови думи, рекламните текстове, целевата страница и таргетирането защото колкото по-таргетиран е трафика толкова повече правилни клиенти ще привлечете, ще имате повече конверсии и повече продажби.

Как ще се стане всичко това ще разберете до края на статията.

 • Избираме дали нашата реклама да се показва в мрежата на търсене на Google и дали това да включва партньори от мрежата на търсене
 • Избираме местоположение, където искаме да ни се показва рекламата. Може да таргетираме хора от определени държави, градове и области.
 • Избираме Хората в целевото местоположение за да може рекламата да се показва само на тези, който се намират постоянно в община София и да не се показва на хора от други държави и градове, които случайно са попаднали на нашата реклама и не са наши таргет клиенти.
 • Избираме език български и английски
 • Трябва да изберем стратегия за офериране, препоръчително е да се избере “Ръчна CPC” (Manual CPC), защото това ще даде повече свобода в действията Ви и контрол, върху изразходването на вашият бюджет. Задаваме цена на стандартна оферта (Bid) и бюджет (Budget).

Можете да изберете един от двата типа офериране – ръчно или автоматично. В нашият случай избираме ръчно офериране при което въвеждаме максималната цена, която сме склонни да платим когато някой кликне върху нашата реклама.

Например:

Стадартна оферта (Bid) = 0,10лв.

Бюджет (Budget)  = 10лв. на ден

Предимството на ръчното офериране е, че можете да променяте по всяко време първоначалната цена която сте дали за клик на различни нива: кампании, рекламни групи или ключови думи.

Ако искате да повишите Качественият рейтинг(Quality Score) на вашата реклама можете да анализирате вашите реклами и да видите коя от тях се представя по-добре от останалите и за нея да повишите цената на клик, така тази реклама ще започне да се показва по-напред в търсачката на Google.

Ако изберете автоматично офериране Google сам ще избере най-подходящата цена на клик на базата на статистиките, които има за вашите реклами, колко пъти те са се показвали и ключовите думи за тях.

 • Избираме “Стандартен” начин за показване на рекламите, който ще изразходва равномерно вашият бюджета във времето. Може да изберем и опция “Ускорено” но тогава рискуваме бюджетът да се изразходва по-бързо.
 • Разширения за реклами (Ad Extensions)

Рекламните разширения са абсолютно задължителни, те допълват цялостния вид на рекламата и се показват, когато вашата реклама излезе на първо място при търсене в Google. Те значително ще подобрят вашият CTR и ще увеличат конверсиите.

Например:

Ако въведете в търсачката на Google “H&M” резултатът е следния.

 • Местоположение

Ако вие сте собственик на този бизнес можете да се възползвате от тази възможност.

 • Връзки към сайта

Задължително направете поне 4 връзки към вашия сайт, това ще даде допълнителни възможности на хората попаднали на вашата реклама и ще повиши вашите конверсии.

 • Обаждане

Задължително трябва да сложите вашите контакти и телефон за да могат вашите потенциални клиенти да се свържат с вас.

 • Приложение

Ако имате приложения за мобилни телефони за Android или за iOS задължително ги добавете, по този начин ще привлечете хората, които предпочитат да използват мобилните си устройства.

 • Задайте начална и крайна дата за вашите реклами
 • Показване на рекламите: редуване

5.   Създаване на Search реклама (само в мрежата за търсене) с Google AdWords

 • Избор на ключови думи

Широко съвпадение (Broad Match)

Рекламите ще се показват при търсения, които включват неправилен правопис, синоними, подобни търсения и други подходящи варианти.

Модификатор на широко съвпадение (Broad Match Modifier)

Рекламите ще се показват при търсения съдържащи модифицирания термин (или близки варианти, но не синоними) в произволен словоред.

Съвпадение по фраза (Phrase Match)

Рекламите ще се показват при търсения, които представляват фраза или нейни близки варианти.

Точно съвпадение (Exact Match)

Рекламите ще се показват при търсения, които представляват точен термин и негови близки варианти.

Негативни ключови думи (Negative Keywords)

Задължително трябва да въведете поне няколко негативни ключови думи

 • Избор на максимална цена на клик (CPC) на ниво ключови думи.

Въведете цената на клик за Стандартна оферта (CPC) например 0,10лв и след това натиснете бутона Настройване на таксуването за по-късно, за да не се налага да въвеждате данните за кредитната си карта.

 • Оптимизиране на ключовите думи за Рекламна група

Нашата рекламната група изглежда по този начин и виждаме, че има проблем с ключовите думи на четири от тях състоянието е “Под офертата за първа страница” (Below first page bid) а за останалите две “Малък обем на търсене”.

Как да подобрим тяхното състояние?

За първата ключова дума “панталон с висока талия” в състоянието пише “Прогноза за офертата за първа страница:0,17лв”. може да увеличим  max CPC, които в момента е 0,10лв и да стане 0,18лв. По този начин ще увеличим нашия Рекламен ранг (AdRank) и ще повишим позицията ни в AdWords, това означава, че ако някой въведе в търсачката на Google “панталон с висока талия” нашата реклама за този панталон ще се покаже на по-предни позиции.

Какво да правим обаче с ключови думи, които са със състояние “Малък обем на търсене ”?

Ключовата дума “панталон еластичен габардин” е точно с таково състояние. Може да пробваме няколко неща:

 • Да увеличим max CPC от 0,10лв на 0,40лв.
 • Може да проверем дали нашата ключова дума не е с правописни грешки и затова да е с това състояние.
 • Може да променим самата ключова дума с някакви други релевантни синоними.

В този случай нищо от това не помага! Какво да правим в такива случай да оставим или не такива ключови думи в нашият списък? Сама по себе си тази ключова дума е релевантна за продукта, който предлагаме, проблемът е, че много малко хора в Google търсят точно това и точно с тази ключова дума. От друга страна ако случайно някой напише “панталон еластичен габардин” цената на клик ще е само 0,10лв.

За сега може да я оставим и на следващия етап, когато пуснем рекламата в действие ще анализираме по-конкретно коя ключова дума е най-изгодна за кампанията ни. После ще повишим бида на тези реклами, които получат най-много кликове а на останалите ще го намалим или спрем. На този етап няма как да вземем правилно решение, защото всичко е въпрос на търсене и анализиране.

 • Подобряване ефективността на рекламната кампания

От основното меню на Google AdWords избираме “Възможности”, от тук може да направим оценка на състоянието на нашия профил в мрежата за търсене и да преценим дали и какво още може да подобрим.

 • Таргетиране по пол

Рекламата, която правим е за дамски панталон и затова ще таргетираме само жени, в противен случай тази реклама ще се показва и на мъжете а те не са наш таргет.

 • Таргетиране по Възраст

Избираме подходящата възрастова група за продукта, който рекламираме в този случай това са жени на възраст между 18-44г.

 • Инструменти за планиране на ключовите думи (Keyword Planner)

От основното меню на Google AdWords можете да изберете “Инструменти” и от там “Инструмент за планиране на ключови думи”.

Появява се този екран и от него избирате “Намиране на нови ключови думи и получаване на данни за обема на търсенето”.

С помоща на Keyword Planner можете да намерите още много ключови думи, които са релевантни за вашата реклама и да ги използвате за вашите кампании.

БРАВО! Вече направихте вашата първа реклама в Google Adwords. Не спирайте само до тук, AdWords има големи възможности, с помощта на него можете да развиете вашия бизнес и да достигнете до много потенциални клиенти в целия свят.

Тествайте различни варианти, стратегии и станете успешен играч в “Игра на бидове”.

Ако все още не сте прочели статията “AdWords или “Игра на бидове”” сега е момента да го направите.