fbpx

„Само защото ти не се интересуваш от политиката, не означава, че политиката не се интересува от теб.“

Перикъл

В днешни дни най-нашумялата тема са изборите.

На гребена на цялата информация с която ни засипват „безплатно“ и в повечето случаи без наше съгласие или желание, не бива да се пренебрегва факта че има съществена промяна в поведението на политическите партии. За всички които са с нагласата, че ще коментирам политиката, ще ги оставя доста разочаровани ще говоря за дигиталният свят и как той променя всички, включително и статуквото на партийните предизборни кампании.

Преди години когато предстояха избори беше много важно дадена партия да се позиционира пред съответни медии-телевизии,преса и т.н за да проведе правилната кампания и да привлече достатъчно много гласоподаватели, като по този начин се осигуряваше  някаква гаранция за спечелването на изборите. Разбира се за това удоволствие се заплащаше скъпо. Спомням си как с един репортаж Бареков срина имиджа на цяла една телевизия, на цяла една партия и успя да обърне вота на гласоподавателите в последната минута.  Не че тогава нямаше социални мрежи, но тогава все пак силата на телевизиите и вестниците беше много по-голяма.

В днешно време нещата не стоят по различно по отношение на медиите, НО има „малка“ и много съществена разлика а именно това е присъствието на дигиталният свят, на дигиталният социален  живот и общност която се развива напълно самостоятелно от медиите, като място за свободно изказване на мисли, позиции, мнение и най-вече място където не може да се постави ЦЕНЗУРА. Каквито и разсъждения да се правят на тази тема, дори по отношение на троловете, fake news-а и всичко свързано с тази хибридна война на информационно затъмнение и изкривяване на фактите…все пак истината винаги изплува,leek –ва от някъде,  я от някое малко „постче“ във файса я от някой кратък коментар…няма значение по какъв начин и как, важното е че винаги има опцията истината да бъде научена..

Това  е силата на файсбука тя е във всеки един от нас, който коментира, прави анализи, лайква, дислайква или просто просто „убива“ време в нет-а.  Запомнете Вие не просто „цъкате“  във фейса снапчат, инстаграм, туита,  Вие участвате по този начин дейно променяйки  бъдещето с избора, който правите  да сте активен потребител на тази виртуална социална общност. Та да се върна на темата как може почти безплатно да си изнесеш цяла една политическа кампания чрез файса например или туита.

Най важното е да запомните, че това си е една рекламна кампания, в която обаче продаваш себе си, дадена идеология, утопични и популистки идеи, които в повечето случаи нямат нищо общо с действителността.

 Затова ако не си достатъчно умен, ако нямаш особени заложби и качества, най разумно е да се обърнеш към гилдията на професионалистите, те със сигурност ще свършат работа и ще те превърнат в prince charming. По темата за продажба на марка или продукт имаме достатъчно статии, поварвайте няма разлика, но просто при политиката трябва да изпипаш нещата още „по-тънко“, все пак продаваш само идея, а не готов продукт. И тук вмъквам, 3-те най-важни неща при онлайн таргетирането….

„Единствената разлика, между Хитлер и Буш, е че Хитлер е бил избран.“

Кърт Вонегът

Като пример за добра политическа кампания във файсбук, освен Доналд Тръп ще дам и Б.Б. В това отношение Б.Б. е доста напред с материала, от години активно поддържане на рейтинг във файсбук средата, групи-приятели на Б.Б., приятелски тролове,последователи и всякакви възможни „техники“ и крайният резултат е че трудно ще видиш негативини коментари на официалният му профил а и при всеки каментар във фейса по принцип. Цяла армия от професионалисти се грижат успешно за имиджа на този  политик, а където има негативни коментари се включват и троловете на помощ.

Какво да кажа когато се говори за Б.Б. не бива да се забравя най-важното той е човек който умее да продава себе си и то доста добре т.е. отново се връщаме на темата за онлайн продажбите и таргетиране на групите, в случая гласоподавателите.

От друга страна не мога да не обърна внимание на абсолютно аматьорските опити от страна на К.Н. и партията 100-летница в опитите си да се приспособят към „съвременният“ дигитален свят. Там наистина нещата са прашлясяли от 100г, но колкото и трудно да им е, се налага да се приспособят и адаптират към нуждите на съвременният си избирател. И няма как да не засегна тези техни „опити“, защото по друг начин не биха могли да бъдат наречени.

Всички знаем, че е много важно когато започваш кампания да следваме определени стъпки…

–    Създаваш си собствен профил във Facebook, FB страница и своя FB група

 • Събираш последователи и верни фенове
 • Ангажираш ги със себе си и с идеите си
 • Изграждане на личен бранд на политика, за да се представи в очите на другите като, професионалист и личност
 • Без личен бранд няма как да бъде успешен един политик само с PR и реклама
 • Личният бранд е лична отговорност на всеки политик

Как да стане разпознаваем политика от собствените си последователи

 • Ясни послания при комуникация
 • Автентично поведение
 • Последователност в действията

Как да стане политика лидер на мнение

 • Трябва да намери решение на често срещан проблем за голяма група хора
 • Споделя полезни, актуални политически идеи пред правилната аудитория в подходящия момент.
 • Дава стойност, иска обратна връзка и търси подкрепа от избирателите си

Как един политик печели групите във Facebook

Спечели ли ЛИДЕРА ще спечели и Групата.

Пирамидата на феновете

Хора, който харесват Вас, вашия продукт или услуга

3% – харесват

7% – харесват но обмислят

30% – знаят  но имат съмнения

30% – знаят но са сигурни, че нямат нужда от Вас, хейтърите

30% – не знаят и не са чували никога за Вас

Всеки политик трябва да знае, че само 20% от неговите постове от личният му профил се виждат органично от неговите фенове. Още по-малко са от Facebook страницата му едва 2%.

Какъв тип съдържание може да сподяла един политик във Facebook

 • Мотивиращи
 • Вдъхновяващи
 • Провокиращи
 • Обединяващи около политическата идеология и идея
 • Призив за действие Call-To-Action за гласуване

Кога и колко често трябва да пише един политик

 • Всеки път когато има да каже нещо стойностно и важно
 • Всеки ден от седмицата минимум по 3 поста
 • Не трябва да забравя, че хората във Facebook не са там за да бъдат агитирани а да се забавляват и споделят.

Как да ангажира аудиторията и феновете

 • Качествени истории, новини, събития
 • Постове, които предизвикват положителни емоции
 • Ангажираност
 • Дискусии

Всеки политик трябва да следи следните измерители

Likes – харесвания

Reactions – реакции

Comment – коментари

Shares – споделяния

Engaged Users – ангажирани потребители

Organic Reach – органично достигната аудитория

Ако политика иска да спечели повече избиратели трябва да се научи да мисли като тях. За да ги ангажира всеки пост който публикува трябва да бъде като тяхна прочетена мисъл. Само така те ще го припознаят и ще го последват.

Трябва да спечели доверието на своите фенове и да ги конвертира в реални избиратели.

Трябва да се научи да намира инфлуенсъри в социалната мрежа.

И да не допуска определени грешки, като например.

В никакъв случа не трябва да се агитират хората директно в социалната мрежа или в чата.

И при все, че има толкова много безплатна и достъпна информация по темата , не мога да не се „възхитя“ на абсолютно аматьорското поведение на К.Н. Вместо да си изгради имидж, като Б.Б и да трупа дивиденти в лицето на гласоподавателите , всичко което виждам в момента е как се „мъчи“ и от друга страна „измъчва“ собствените си избиратели.  Разбира се няма как човек, като нея да разбере причината за тези непрекъснати „злобни“ коментари и атаки във фейса, а ако не това то тогава шаржове и вицове по нейн адрес.

За всеки човек запознат с дигиталният маркетинг е ясно, че причината за този огромен хейт не е само политическата и принадлежност и позиции . всички знаем за скалата на потребителите и 30% на хейтарите, които хейтват всичко, не зависимо дали е нещо наистина хубаво като продукт, услуга идея, независимо от всичко те ще ги хейтнат…и така в този водовъртеж попада и  К.Н, нормално за всеки един аматьор. По забавното е че, колкото повече иска да коментира постовете, толкова повече избирателите я хейтват…

Вместо заключение: Внимавайте с дигиталният маркетинг той е много силно оръжие , ако го използваш за политически цели.  А за всички бъдещи политици, бих дала съвет да обърнат повече внимание на курсовете по дигитален маркетинг и психология на купувача….перфектни уроци за провеждане на една бъдеща политическа кампания и ако може без тролове и файке нюз…. повече истина в политиката.

“Аз не се тревожа дали Бог е на наша страна. Най-голямата ми тревога е дали ние сме на страната на Бог, защото Бог винаги е прав.“

Eйбрахам Линкълн